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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  09/04/2021
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LADO, J.; VICENTE, E.; MOLTINI, A.; ALCAIRE, F.; ARES, G.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FLORENCIA ALCAIRE, Sensometrics & Consumer Science, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República. Pando, Canelones, Uruguay; GASTÓN ARES, Sensometrics & Consumer Science, Instituto Polo Tecnológico de Pando, Facultad de Química, Universidad de la República. Pando, Canelones, Uruguay.
Título :  Integrating consumer perception in the selection of purple-skin sweet potato cultivars.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Journal of the Science of Food and Agriculture, 2020. [Early view]. Doi: https://doi.org/10.1002/jsfa.10991
ISSN :  0022-5142
DOI :  10.1002/jsfa.10991
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 4 August 2020; Revised 26 October 2020; Accepted article published 4 December 2020.
Contenido :  ABSTRACT. BACKGROUND: Sweet-potato breeding programs need to integrate sensory characterization and hedonic perception to provide global markets with widely accepted products. The present work aimed to characterize a series of purple-skin sweet potatoes differing in flesh coloration (from pale yellow to slight orange) from a sensory and physicochemical perspective. Uruguayan consumers' perceptions of the genotypes were also explored. Special focus was placed on the influence of flesh color on consumers' expectations and hedonic perception of purple-skin sweet potatoes. RESULTS: Sensory characterization based on projective mapping showed that the evaluated genotypes largely differed in their sensory characteristics in terms of flavor, texture, and color. Soluble solids and the concentration of individual sugars were not good predictors of sensory quality. In the appearance evaluation, consumers associated orange flesh with positive expected sensory characteristics and stronger liking. Flavor (sweetness and typical flavor) and texture (creaminess) were identified as key characteristics influencing consumers' liking and description of sweet-potato samples. Among purple-skin ('criollo or boniato' type)' genotypes, INIA Cambará was identified as the closest to the ideal sweet potato and was described with the terms sweet, tasty, creamy, and characteristic flavor. CONCLUSION: Flesh color was identified as a key driver of consumers' sensory and hedonic expectations. Results showed ... Presentar Todo
Palabras claves :  Breeding; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Projective mapping; Sensory analysis; Sweet potato.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102639 - 1PXIAP - DDPP/Jr.Sc.of Food and Agriculture/2020

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  01/10/2020
Actualizado :  01/10/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  GRAS; UNIDAD DE AGROBIONEGOCIOS Y PROPIEDAD INTELECTUAL; PROGRAMA NACIONAL CULTIVOS DE SECANO
Afiliación :  UNIDAD DE AGROCLIMA Y SISTEMAS DE INFORMACIÓN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; UNIDAD DE AGROBIONEGOCIOS Y PROPIEDAD INTELECTUAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PROGRAMA NACIONAL DE INVESTIGACIÓN CULTIVOS DE SECANO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Evolución del porcentaje de agua disponible (PAD) por cultivos.
Complemento del título :  CULTIVOS.
Fecha de publicación :  2020
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, 2020, no.62, p.48-49.
Serie :  (Revista INIA; 62)
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  La Unidad GRAS de INIA junto con la Unidad de Agrobionegocios y Propiedad Intelectual y el Programa Nacional de Investigación en Cultivos de Secano ponen a disposición una nueva forma de visualizar el balance hídrico para cultivos de maíz y soja a través del Monitoreo PAD decadial (período de 10 días) y comparar esa evolución con los rendimientos estimados oficialmente.
Palabras claves :  MONITOREO PAD DECADIAL; PORCENTAJE DE AGUA DISPONIBLE (PAD).
Thesagro :  MAÍZ; SOJA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14713/1/Revista-INIA-62-Setiembre-2020-p-48-49.pdf
http://www.inia.uy/gras/Monitoreo-Ambiental/Balance-H%C3%ADdrico/balance-h%C3%ADdrico-de-cultivos/Monitoreo-PAD-decadial/
http://www.inia.uy/gras/Monitoreo-Ambiental/Balance-H%C3%ADdrico/Balance-h%C3%ADdrico-suelos-Uruguay
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102404 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2020/62revinia 62
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